leren in het E-landschap...
image1 image2 image3 image3

Eindejaarsbijeenkomst CMBO

Dinsdag nog in Rotterdam bij de Adobe User Group Bijeenkomst, tussen de jonge honden, generatie Y ook wel de millenniumgeneratie genoemd, donderdag CMBO bijeenkomst tussen de babyboomers, en de stille generatie 'sorry er was een mevrouw bij die veel jonger was'. Als we dan toch een indeling gaan maken naar generaties in de sociologische betekenis:

  • Vooroorlogse generatie 1910 – 1930
  • Stille Generatie 1931 – 1940
  • Protestgeneratie 1941 – 1955 'De babyboomers'
  • Verloren generatie 1956 – 1970
  • Pragmatische generatie 1971 – 1985
  • Grenzeloze generatie 1986 – 'Generatie Y ofwel millenniumgeneratie'

De Eindejaarsbijeenkomst van het CMBO, deze keer georganiseerd in een wel zeer inspirerende omgeving in het Science Centre te Delft. Zittend aan een vliegtuigvleugel werd een blik op de toekomst geworpen. Thema was het de toekomst van de media, als een drie-traps raket werden de onderwerpen gepresenteerd.

Hoe zag men de toekomst van de grafische industrie in 1971 een archeologische reconstructie van wat er in het kerstnummer van Grafisch Nederland werd gebracht onder de titel Press 1999 een 'grafische blik' in de toekomst. Wat is er van terechtgekomen en wat was absolute bullshit? Dit gepresenteerd door Paul Groenendijk, vervolgens ging Eddy hagen van het Belgische VIGC 'Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie' in zijn glazen bol kijken.
Hoe ziet de media er in 2023 uit en als hekkensluiter Arjan Molendijk met een bespiegeling van de film Minority Report van Steven Spielberg en wat is er terechtgekomen van de futuristische zaken in deze film nu we tien jaar verder zijn. Een leuke forumdiscussie met good old Henk Gianotten, Eddy Hagen, Peter Luit en Albert Noppen. Verenigingszaken werden afgehandeld: Peter Luit werd tot erelid benoemd van het CMBO, de voorgenomen samenwerking tussen CMBO, GTSC en Media Alliantie werd beklonken. En Joost Morsink werd voorgesteld als de nieuwe voorzitter van het CMBO en in gesprek met hem bleek de grafische wereld verdomd klein te zijn, blijkt Joost getrouwd met Margreet een oud collega van ondergetekende.

Eigenlijk werd het pas echt leuk, bij de forum discussie over singularity en de Gardner hype cycle.
De Gartner hype cycle gaat uit van een vijftal fasen, in het leven van een hype.
Technology Trigger
• Peak of inflated Disillusionment  
‘Het Moment waarop Nina Brink haar World Online aandelen verkoopt’ 
• Trough of Disillusionment
• Slope of Enlightenment
• Plateau of Productivity


Wat het goede moment is om in te stappen, ook hier wordt het weer glazen bol werk.
Volgens de wet van Moor die een verdubbeling van processor capaciteit, als uitgangspunt neemt om aan te nemen dat de ontwikkelingen zich exponentieel gaan versnellen, door de technologie zelf voortgestuwd.
Sommige gaan daar zo ver in dat er gesproken wordt over Transhumanisme, Vernor Vinge een SF schrijver die dit in een essay in 1993 had vastgelegd. Een andere bekende futuroloog is Ray Kurtzweil, een vervend aanhanger van singularity. Samen met Peter Diamandis heeft Ray Kurtzweil de universiteit van Singularity opgericht.


Kurtzweil is een uitvinder die, de vlakbed-scanner, de spaaksynthese, OCR en hij heeft nog veel meer uitvindingen op zijn naam heeft staan. Inmiddels multimiljonair geboren in 1948 dus een babyboomer en nog volop in de running. Google heeft hem aangenomen als technical director, om een project te leiden dat ‘can we reverse-engineering the human brain’ heet. Dus eigenlijk goed beschouwd is het Google Glass brilletje nog maar het prille begin.
Of zou de bio-chip van Peter Luit nog eens waarheid worden?
Waar het gaat eindigen geen idee, maar het is beter de toekomst zelf vorm te geven als er door te worden overvallen. Je kunt niet allen maar klagen over je problemen, de uitdaging is om ze op te lossen.
 

2022  Hans Huijsing Blog  
DMC Firewall is a Joomla Security extension!