Home
Kun je nog slapend rijk worden?
Eerst is het natuurlijk zaak, om te definiëren wat rijkdom is? Gaat het om geld, edelstenen, goud of simpelweg het gegeven dat we ons gelukkig voelen. Laat ik mij beperken tot het slijk der aarde “geld”, het is natuurlijk onzin om te stellen dat het onbelangrijk is, anders zou het zinloos zijn dat er dagelijks volksstammen in hun auto de file in duiken, in ruil voor een kleine maandelijkse bijdrage in het levensonderhoud.
Echter wat vertegenwoordigd de waarde van ons geld, als graficus weet ik natuurlijk ook wel dat de waarde van een stukje bedrukt papier niet al te veel voorstelt. De waarde werd “vroeger” bepaald door de goudstandaard, In de Nederlandse bank op het Frederiksplein te Amsterdam lagen de goudstaven, die de tegenwaarde van onze toen nog Nederlandse gulden vertegenwoordigde. Het grootste deel van het Nederlandse goud bevindt zich tegenwoordig in het buitenland. De hedendaagse goudreserve ligt niet in de kelders van De Nederlandsche Bank in Amsterdam daar ligt 67 ton. Dat is nog geen 11 procent van de totale Nederlandse goudreserve van ruim 600 ton. De rest wordt bewaard bij de Federal Reserve in New York, de Bank of England en de Bank of Canada in Ottawa. Ooit waren goudreserves de ruggengraat van het monetaire stelsel. Dat is na het opheffen van de gouden standaard, als onderliggende monetaire waarde van een munt, al sinds 1973 niet meer het geval. De goudvoorraden nemen overal gestaag af en deze spelen, afgezet tegen het Bbp, de staatsschuld en de begrotingstekorten, nog maar een zeer bescheiden rol binnen het financieel-economische verkeer.
Kortom zolang er commodity's staan tegenover het stukje papier, of de paar byte's op uw bankrekening is er niets aan de hand. Immers wij kunnen een brood kopen bij de bakker of een nieuwe auto bij uw favoriete dealer. Nu kleeft er een nadeel aan het monetaire systeem: Als de regering of een groep van landen “Europesche unie” geld te kort komt zetten ze gewoon de drukpersen weer aan. Als graficus geeft mij dat natuurlijk een goed gevoel, echter voor de meeste van ons betekend dat, dat uw geld minder waard wordt “inflatie”.
Als connaisseur "techo nerd" van vernieuwende en internet gerelateerde technologieën en getriggerd door een schoonzoon, die de kost verdient als programmeur kwam ik terecht bij een andere benadering van het fenomeen geld de zogenaamde “cryptocurrency”. Voor de meeste wel bekend uit het nieuws als het fenomeen Bitcoin.
Cryptocurrency is een poging om een gedecentraliseerde "munt van het volk ', een die niet onderworpen is aan bijdrukken door een centrale bank en die de inflatie tot “nul” kan beperken. Bitcoins moeten cryptografisch ondertekend worden elke keer dat ze worden overgedragen. Dit betekent dat elke Bitcoin gebruiker zowel een publieke sleutel en een individuele sleutel heeft.
Omdat cryptocurrency transacties anoniem zijn en vrijwel niet te traceren, hebben ze een nichemarkt gecreëerd voor illegale transacties, zoals in illegale drugs.
Belangrijkste, zonder nu direct in complottheorien te vervallen als de Illuminatie en de Bilderbergroeop is dat het zorgt voor een machtsverschuiving van instellingen naar particulieren, zonder dat overheden de geldpers aan kunnen zetten, of banken een credietcrisis kunnen veroorzaken.
Het idee van Bitcoin is van geïmplementeerd in 2009 door Satoshi Nakamoto (pseudoniem van een onbekende persoon of groep). Het idee achter de werking van Bitcoin is te lezen in een document van Satoshi Nakamoto.
https://bitcoin.org/bitcoin.pdf
In principe is Bitcoin een enorme grootboekrekening. Een lange lijst van alle Bitcoin transacties die iedereen kan inzien. In het grootboek staat bijvoorbeeld dat Sjonnie één Bitcoin bezit en dat Anita ook één Bitcoin bezit. Nadat Sjonie 0,5 Bitcoin heeft overgemaakt aan Anita is de nieuwe stand van het grootboek dat Sjonie nog maar 0,5 BTC bezit en Anita 1,5. Nu zijn Sjonie en Anita anoniem, want uitsluitend hun wallet is bekend en alle transacties worden met cryptografie versleuteld.
Wie controleert nu dit grootboek? De Miners, dit zijn de accountants van Bitcoin, deze krijgen een vergoeding voor het beveiligen van het grootboek en er worden elke 10 minuten enkele Bitcoins vrijgegeven naar deze accountants. Dit is de manier waarop bitcoins in omloop worden gebracht. Tot het jaar 2140 zal dit proces langzaam afbouwen tot alle bitcoins, 21 miljoen, in omloop zijn gebracht. Het verkrijgen van deze nieuwe bitcoins is te vergelijken met het delven van goud. Om deze reden worden deze computers die het netwerk veilig houden ook wel miners genoemd. Het delven van Bitcoins wordt tegenwoordig op gespecialiseerde computers gedaan en vereist zeer veel gespecialiseerde kennis. Wel is er nog een kwestie, hoe houden wij de accountants nog gemotiveerd als er niets meer te minen valt?
Kon het voorheen met een computer waaraan een paar snelle grafische kaarten “GPU's” werden gekoppeld, tegenwoordig wordt het minen gedaan met speciale kaarten bijvoorbeeld “bitcoin usb block erupters” dit zijn speciaal voor het bitcoin minen ontwikkelde chips, die maar
één kunstje beheersen het berekenen van Hashing algoritmes “SHA-256d”. Dit Hashen kun je een beetje vergelijken met de slager die van lapjes vlees met een gehaktmolen gehakt draait, het is vrijwel zeker onmogelijk om gehakt weer retour te duwen in de gehaktmolen om er weer lapjes vlees van te maken. Je kunt wel de uitkomsten van berekeningen met elkaar vergelijken.
Het alleen minen heeft ook al geen zin meer en er wordt gewerkt in mining pools, waar de opbrengst verdeeld wordt in de pool en een klein percentage van de opbrengst afgedragen wordt aan de beheerder van de mining pool. Naarmate het minen door snelle specialistische computers sneller gaat wordt de moeilijkheidsgraad verhoogt, om aan de vastgestelde 10 minuten te komen. Nu is er al weer snellere apparatuur op de markt om te minen, de zogenaamde ASICS.
Deze verhogen de snelheid van het Hashen tot snelheden van die eerst in Megahashes werden uitgedrukt in naar Gigahashes, Terahashes en inmiddels Petaghashes (1.000.000.000.000.000 berekeningen per seconde)
Deze mining equipment wordt door enkele fima's vervaardigd; ButterflyLabs, Cointera, Avalon en deze firma's hebben een eigenaardige methode van verkopen, namelijk deze steeds sneller wordende gespecialiseerde computers worden bij voorinschrijving verkocht. Eigenlijk renderen ze uitsluitend optimaal in het eerste halfjaar van aanschaf, omdat het minen steeds sneller gaat en daardoor de moeilijkheids-factor exponentieel toeneemt. Het is iedere keer weer een gevecht tussen de "toenemende moeilijkheidsgraad, de energiekosten en de afschrijving".
In het nieuws... (NRC)
Nadat bitcoinbeurs MtGox al twee weken geen bitcoins meer wisselde en de koers van de virtuele munt hard naar beneden ging, is nu ook de website van MtGox offline.
LEVEN VOOR DE BITCOIN ZONDER MTGOX?
De koers van de bitcoin lag op MtGox gisteren aan het einde van de middag op 160 dollar (115 euro). Op andere beurzen rond de 575 dollar (420 euro). Ten opzichte van afgelopen oktober, toen er voor één bitcoin nog 900 euro werd betaald, is de koers dus flink gekelderd. Maar hoewel de koers van de bitcoin de afgelopen 24 uur flink heeft moeten inleveren…
MtGox is een in Japan gevtigde Bitcoin beurs, waar Bitcoins kunnen worden gekocht en verkocht.
Echter zoals in de normale beurshandel, geldt het gezegde: kopen als het bloed door de straten vloeit en niet als de beurs op maximaal staat.
Conclusie is dat de Cryptocurrancy een fantastische techniek is, maar om slapen rijk te worden moet je gokken en dan kun je winnen of verliezen. En als je verlies niet kunt lijden, moet je niet gokken, het lijkt wel de reële wereld.
Ik kijk het dus nog even aan of ik miner ga worden...