leren in het E-landschap...
image1 image2 image3 image3

Talisman van 3 miljoen Euro

De rijksoverheid, gaat een slordige 3 miljoen Euro over de automatiseringsbalk gooien. Het besturingssysteem Windows XP wordt niet meer ondersteund, met deze drie miljoen gaat Microsoft een jaar langer ondersteuning geven om de lekken in de Windows XP zeef te dichten. Dat dit een absoluut nutteloze actie is waar de firma Microsoft zich waarschijnlijk een krul in de staart gaat lachen om die domme Hollanders, zal minister Stef Blok waarschijnlijk een rotzorg zijn...


Hij koopt slechts een talisman die hem met name voor politiek onheil moet beschermen. Immers in een houten deur die verrot is kun je wel nieuwe sloten op zetten, maar het vermolmde hout blijft een probleem. Het is natuurlijk een gotspe dat er begin van dit jaar nog 40.000 overheids computers op windows XP draaien, na dat Microsoft diverse andere Wintel gedrochten op de markt heeft gebracht “u zult mij hier niet enthousiast zien worden” : Vista, Windows 7 en Windows 8, ondanks de enorme bedragen die aan ICT projecten worden uitgegeven, maar het meeste van dat geld gaat op aan oeverloos vergaderen door stuurgroepen, die meestal geen bal verstand hebben van automatiseringsprojecten. Veelal hobby projecten, gedreven door motieven, die weinig met automatisering te maken hebben.

Wat zijn de alternatieven voor Windows XP?

  • Een hogere versie Windows
  • Apple Mac OSX “gebaseerd op Berkeley Unix >Open Source< ”
  • Of een Linux variant “open source dus gratis”

In de grafische en met name de creatieve wereld is Apple ongetwijfeld marktleider, echter in de overheid en corporatie wereld is Microsoft toonaangevend.
Als u een internet hosting provider zoekt: De meeste websites worden gehost op Linux, in deze wereld heeft Microsoft niets te betekenen.
Voor servers is Linux, zeker in combinatie met MySQL, Apache, PHP en Samba een supersterk serverplatform. Moeilijk te installeren? Voor de hosting providers worden de 19 inch pizza dozen kant en klaar geïnstalleerd verkocht, in het rek schuiven wat nummers aanpassen en draaien.
Nog een heel andere wereld, “die van de hackers”, die werken echt niet met Windows, de beste pen-testing “penatration testing” software draait op Linux “Backtrack". Voor deze jongens en meisjes is bijvoorbeeld Internet Explorer, de Windows browser een populaire gatenkaas. Je zult juist je automatiseringsproject op Microsoft Dynamics gebaseerd hebben, waar je als je de volle functionalteit wilt benutten je verplicht bent om met Microsoft Explorer te werken. En vervolgens wordt door de Nederlande politie aanbevolen om wegens beveiligings risico's niet meer met Internet Explorer te werken.


Natuurlijk is de Linux systeembeheerder belangrijk, er zullen om en bijscholingen noodzakelijk zijn.
Waarom wordt Linux en de voor Linux beschikbare opens ource software nog zo weinig gebruikt bij overheidsinstellingen? Software te over: LibreOffice, Firefox “browser”, Thunderbird “email client” , Evolution Mail, GIMP “beeldbewerkingsprogramma”, InktScape”vector teken programma” en nog veel meer. De Office pakketten, zijn helemaal klaar voor de eisen van de overheid, dat bestanden over een langere periode toegankelijk moeten blijven. zie het artikel over de dementerende overheid.
De meest gehoorde zaken over Linux zijn:

  • Het systeem is te Nerdy
  • Voor veel apparaten zijn geen Linux hardware drivers beschikbaar
  • Er zijn te weinig Linux specialisten
  • Linux specialisten zijn enorm kostbaar

Zelf heb ik kortgeleden weer eens een linux net-boekje opgetuigd met Ubuntu, ik had jaren geleden ook met verschillende versies van Ubuntu en Red Hat geëxperimenteerd, maar de huidige versie 14.04 Trusty Tar was voor mij een verrassing. Alle voor mijn zeil jacht specifieke speeltjes werkten zonder al te veel aanpassingen: GPS, AIS receiver, G3 stick, High power WLAN usb stick, beslist geen alledaagse hardware zoals een printer of scanner... Nu nog wat spelen met multiplex functies, zodat ik de signalen van diverse apparaten op een TCP/IP wifi server kan zetten, zodat ik ook alle navigatie met de iPad kan doen. De stadt München is inmiddels volledig over op Linux, http://www.muenchen.de/rathaus/Stadtverwaltung/Direktorium/LiMux.html
Nu is er een onderzoek gedaan, waarin beweert wordt dat de besparing die de gemeente München claimt niet terecht is. Helaas dit onderzoek werd gesponsord door de firma Microsoft, dus de uitkomst is wel voorspelbaar.

2023  Hans Huijsing Blog  
Our website is protected by DMC Firewall!