leren in het E-landschap...
image1 image2 image3 image3

Het zoeken naar de beste kwaliteit

Onder water fotograferen en video producties maken is een hobby, die ook aan ontwikkelingen onderhevig is. Nu loop ik al weer een kleine 40 jaar mee in de onderwatersport en daarvan heb ik ook een groot aantal jaren onder water gefotografeerd en de laatste  jaren is daar ook onderwater video bij gekomen. Wat betreft de techniek van duiken is er wel het een ander veranderd, sinds de avonturen van Hans & Lotte Hass en ook niet de vergeten de avonturen van Jacques Cousteau en de Calypso, "een omgebouwde mijnenveger, waar John Denver ooit een songtekst over heeft gemaakt".


Wat betreft het duiken zelf, is de techniek niet schokkend veranderd, sinds de uitvinding van de Ademautomaat door Cousteau en Cagnan. Hooguit de introductie van de computer, die de verzadiging van het lichaam met stikstof bijhoudt, waarmee de decompressie mee bepaald wordt.
De laatste jaren worden er wel ontwikkelingen gedaan in het duiken met andere gasmengsel als samengeperste lucht.
Nitrox “lucht waar wat meer zuurstof aan toegevoegd is” en Trimix “een mix van zuurstof met Stikstof en Helium”.
Ook nieuw is om het uitgeademde gas niet in grote bubbels naar de oppervlakte te laten opstijgen de zogenaamde open systemen. Maar duiksystemen "Rebreathers", die via een filter met “Sofnolime® soda lime carbon dioxide absorbent” het uitgeademde gasmengsel weer ontdoet van de CO2 “Carbon Dioxide” die onze uitgeademde “lucht” bevat en deze in een gesloten systeem weer aanbiedt om opnieuw ingeademd te worden.

Dus nu duiken zonder bubbels en veel kleinere duikflessen die bijna niet leeg kunnen raken.
Op zich ook niet helemaal nieuw, want Hans & Lotte Hass gebruikten ook al rebreathers. Echter dit waren zogenaamde duikboot ontsnapping sets, die met pure zuurstof functioneerde. Als je met deze spullen gaat duiken op een diepte groter als 7 meter en een duikduur van langer dan 45 minuten is pure zuurstof een zekere vorm van zelfdoding. Zuurstof onder hoge druk wordt zeer giftig “CNS poisoning”, het centrale zenuwstelsel raakt dan behoorlijk in de war raakt en een epileptische aanval is het gevolg en de duiker verliest het bewustzijn, wat niet erg gewenst is onder water.

Terug naar het maken van foto’s en video
De eerste pogingen was met een bakelieten Onder Water camera “Nemrod Siluro", waar 12 opnames 6 X 6 cm mee gemaakt konden worden en waar je een netje met flitslampjes mee moest nemen en na ieder foto het lampje moest vervangen. Op zich niet zo'n eenvoudige handeling, want flitslampjes drijven.

Ik had deze camera geleend van een duikmaatje, echter bij de eerste pogingen in de omgeving van het Griekse eiland Korfoe liep deze camera genadeloos vol met zeewater. Zelf zakte ik door de lekkende camera veel te snel, wat mij een barotrauma aan de sinussen opleverde, met als gevolg een jaar niet meer kunnen duiken en een ervaring rijker “ik weet nu wat spoelen bij de KNO arts betekend”. Het duikmaatje waar ik de camera van had geleend had nog minder geluk, hij was beroepsduiker en had zichzelf, “zijn luchtslang samen met de kabels waar hij mee aan het werk was bij de Kill tunnel vast geschoten aan het beton”, verdronken in een paar meter water…
Vervolgens met een kolossaal perspex onderwater huis “Ikelite” met daarin een Canon spiegel reflex camera met motorwinder. Dit gehel was uitgerust met een knots van een flitser “ook Ikelite” op een arm. Er was beperking 36 dia’s kon je maximaal maken en als je het heel goed gedaan had had je misschien wel 2 of drie redelijk geslaagde “top” dia’s. Zelfs nog aan een onder water fotowedstrijd deelgenomen “de Grevelingen Sub”.


De digitale camera
Een aantal jaren later kwam er een nieuwe ontwikkeling digitale compact camera’s die ook met een onderwaterhuisje geleverd konden worden. Een hele verbetering, omdat met deze camera’s je de mogelijk hebt om direct onder water te kijken of de foto is gelukt en met grote geheugen kaartje was je ook niet gebonden aan een maximum van 36 opnamen. En nieuw met deze camera’s kun je ook video opname’s maken. Met deze camera ontdekt dat het maken van video onder water ook best wel leuk is. Het maken van de OW video is relatief eenvoudig, maar daarna komt het pas. Ddan wil je er ook iets moois van maken en heb je video edting software nodig. Nu heb ik met de Adobe Creative Suite software jaren les gegeven o.a. met PhotoShop, InDesign, Illustrator en Acrobat en nog een hoop andere software, dus was de keus niet zo moeilijk, Adobe premiere pro.
Een storyboard maken, veel weggooien, mooie overgangen maken geluid toevoegen en zo als een goed graficus betaamt, niet alle mogelijke opties gebruiken, maar jezelf beperken.

De GoPro
Na de aanschaf van een GoPro Hero4 camera, standaard uitgerust met een onderwater huisje, is de kwaliteit weer met sprongen omhoog gegaan, De video kwaliteit is verbluffend, er kan tot 4K video mee gemaakt worden, ofwel 4 X HD kwaliteit.

In het voorjaar met de nieuwe GoPro gefilmd in Curacao, waar je wel rekening mee moet houden is dat er onder water zich een optisch proces afspeelt. Het water functioneert als een filter en er  verdwijnt steeds meer kleur uit het licht, hoe dieper je gaat, hoe meer kleur er verdwijnt. Eerst verdwijnt het rode deel uit het witte licht en als je maar diep genoeg gaat blijft uiteindelijk uitsluitend het blauwe licht over.


Voor een deel kun je dit opvangen door een rood filter te gebruiken, die brengt wel weer wat kleur terug, of je moet een video lamp mee gaan nemen, Hadden we vroeger uitsluitend de stroom slurpende halogeen lampen, waar je loodzware accu’s voor moet gebruiken. Die weer een probleem opleveren als je op Schiphol je handbagage moest laten wegen.
Maar ook hier heeft de Led verlichting zijn intrede gedaan en er zijn nu hele mooie onderwater Led lampen, die veel licht en een groot oppervlakte kunnen uitlichten, noodzakelijk omdat de GoPro  met een 100º groothoek lens werkt. In het najaar is er weer een korte duikvakantie geweest naar Egypte naar het plaatsje El Gouna en is er gedoken in de Rode zee, nu met GoPro en duiklamp.

Nadeel GoPro
Ondanks dat ik het een waanzinnig goed apparaatje vindt, waar ik erg enthosiast over ben, is er toch ook wel een min puntje, je kunt een oneindig aantal instellingen doen met slechts 3 knopjes en dit controleren op een minuscuul LCD schermpje. Voor de wat ouder wordende duiker is dit bijna niet meer af te lezen, echter ook hier weer een oplossing gevonden:

Leeslenzen in het duikmasker laten plakken.Zoeken naar meer kwaliteit
Het zoeken naar meer kwaliteit is niet uitsluitend en kwestie van hardware aanschaffen, maar ook beheersing van de techniek, om stabiele opnamen te kunnen maken is het belangrijk dat je goed kunt uit trimmen onder water “het gewichtloos blijven en zo relaxed mogelijk bewegen”.
Geen stof maken, de lamp goed instellen etc.
Maar ook in de nabewerking is nog veel mogelijk, maar daar moet weer veel voor getest gaan worden:
Nu alles gefilmd in 2K7 kwaliteit, volgens de handleiding van de GoPro is 4K video uitsluitend geschikt om van statief te filmen.
Wil ik toch nog eens onder water gaan testen, ook een interessante optie is ProTune een videokwaliteit/instelling, waar de sensor informatie direct wordt vastgelegd, zonder berekeningen voor witbalans, scherpte kleur etc. vergelijkbaar met de RAW fotografie van DSLR camera’s.
Als het goed is kan de Adobe software deze ProTune opname’s ook inlezen en is het mogelijk om bijvoorbeeld alle instellingen op de Mac te doen, met visuele controle. Nog een ander dingetje in mijn wensen paketje is Macro video, ook hier zijn weer mooie oplossingen voor.
Kortom nog lang niet uitgespeeld onder water.

Om de video's in HD te bekijken kun je beter op de link klkken en niet in de afbeelding, of als de video speelt op het Vimeo logo en dan op HD

Curacao


Egypte

 

Dolfijnen
Deze twee video’s, zijn gemaakt met mijn GoPro, behalve de twee shots van een ontmoeting met wilde dolfijnen, deze zijn gemaakt door mijn duikmaat Eep, met een Sealife DC1400 HD Sea Dragon Pro set met lamp en flits combinatie. Dit was onze tweede duik deze vakantie, de eerste duik was prut, gelukkig was de tweede duik veel beter. Tijdens deze duik bij the Anchor “een duikstek in de buurt van Hurghada” een fantastische encounter met deze nieuwsgierige dolfijnen . Helaas was de accu van mijn GoPro hartstikke leeg, eigen schuld, “vergeten uit te schakelen tussen de duiken”.

Conclusie kwaliteit is het voortdurend blijven bijvijlen, als een Zwitserse horlogemaker. Het kan altijd beter…
 

2023  Hans Huijsing Blog  
DMC Firewall is a Joomla Security extension!