leren in het E-landschap...
image1 image2 image3 image3

Deep Learning en de wormen

Chat Bots, ook wel Conversational Agents of Dialog Systems, zijn hot.

Al spelend met Siri op mijn iPhone, werd ik al eens geconfronteerd met het verzoek of ik de desbetreffende vraag niet wat vriendelijker kon stellen?
Mijn vrouw was het direct eens met Siri, zij vindt mij ook een botte hork…

sf-auteur Vernor Ving 1993 Voorspeld in zijn sf-roman Marooned in realtime Binnen dertig jaar zullen we de technologische middelen hebben om bovenmenselijke intelligentie te creëren. Kort daarna zal het menselijk tijdperk beëindigd zijn.
Vinge wil eigenlijk zeggen: dat voor hedendaagse intelligente mensen de maatschappij van 'na de singulariteit' niet meer te begrijpen valt.Ofwel:

“Een platworm kan een miljoen jaar naar een opera kijken maar hij zal daarvan nooit iets begrijpen.”

 Kijkend naar visuele data, kleur, diepte, contrast en beweging en het integreren met geluid en geur en het aanraken van objecten. Al deze zintuigelijke waarnemingen samen brengen in één samenhangende versie van de wereld - dat is waar onze hersenen goed in zijn.

Kunstmatige intelligentie probeert een vergelijkbaar proces in de computer na te bootsen en naast de menselijke waarnemingen, zijn er ook nog vele voor ons niet waarneembare sensorische waarnemingen: GPS, WiFI, radar, data van medische sensoren en dit gecombineerd met de massieve informatie van het internet Big Data.


Natural Language
Taal is de interface, die we ieder dag gebruiken, om informatie van mens tot mens te communiceren: "Natural Language". Maar als je dezelfde interface kan gebruiken om de communicatie tussen mens en machine te vergemakkelijken. In plaats van zoekwoorden in Google zou je een vraag stellen, mogelijk een kort gesprek, en krijg een reactie. In plaats van te klikken op op diverse knoppen in app's, kun je gewoon zeggen wat je wilt bestellen bij Appie Hein, of je verteld je auto waar je naar toe wilt.
Natural Language Processing (NLP) taken, taken zoals het categoriseren van tekst, het vinden van de inhoud thema's, het analyseren van sentiment, het herkennen van entiteiten, of het beantwoorden van open vragen.
Nog een stap verder, het real time vertalen van gesproken woord, een telefoongesprek met een Chinees sprekend persoon en elkaar in eigen taal kunnen verstaan.RL
De theorie van reinforcement learning is gebaseerd op psychologie en neuroscience, vergelijk het met het trainen van een huisdier. Goed gedrag wordt beloond en verkeerd gedrag wordt bestraft.
Dit gecombineerd met het Markov Decision Processes en Big Data geeft een superieure “denkkracht”. Nu nog veelal gespecialiseerd in één taak, bijvoorbeeld het spelen van een spelletje Go, maar dan op een beter niveau dan een huidige wereldkampioen.


Dit is slechts het begin:
Alle grote tech. bedrijven zijn druk aan het werk, Deep Learning technieken  worden op de een of andere manier toegepast.  Zelf rijdende auto's, gebruiken Deep Learning om hun omgeving te modelleren.
Google Deepmind, Alpha Go, versloeg de wereldkampioen Lee Sedol. Alpha Go won met 4 - 1.
Deep Mind Health, wordt momenteel getest in het Royal Free Hospital London.
Facebook werkt aan gezichtsherkenning, en Skype / Microsoft voor real-time vertaling.

Microsoft werkt aan:
Tay is de virtuele versie van een veertien jarig meisje. Tay ontspoorde helaas, Tay bleek een hit voor racisten, mafkezen en online onruststokers, die Tay hebben overgehaald om met haar vrolijke meisjes stem raciale, blanke suprematie propaganda, en zelfs regelrecht oproep tot genocide uit te kramen.


Inmiddels is Tay al weer uit de lucht voor onderhoudMicrosoft kent ook nog Cortana, een tegenhanger van Siri

Google Now:
De Siri voor het Google Android systeem, werkt ook nauw samen met de diverse diensten van Google: Gmail, Google Calendar, Google Maps en natuurlijk de zoekmachine

Amazon:
Echo is Amazon's virtuele medewerker en audio speaker waarmee je opdrachten kunt geven naar andere diensten door middel van je stem. Het wordt geleverd met Alexa, Amazon's Siri-achtige voice-activated service, zodat je een muziek-playlist kunt afspelen of bestel een product gewoon door te praten.Facebook:
Nog in de test fase de know-it-all assistent genaamd M als onderdeel van de messenger app. dat elk verzoek kon behandelen voor u.
Codenaam "MoneyPenny", M is je alles-in-één virtuele assistent.OpenAI:
Elon Musk bekend van Tesla, Space X de hyperloop en Sam Altman van Y Combinator, bekend van honderden start-ups met als bekendste: Airbnb, Dropbox, Reddit en Streep. Hebben een non-profit kunstmatige intelligentie onderzoeksbureau opgericht, omdat dit onderzoek vrij is van financiële verplichtingen, kunnen zij zich beter concentreren op een positieve menselijke impact.Open Worm
    
 Het neurale netwerk van de: Caenorhabditis elegans worm.He Open Worm project, heeft als doel: Het begrijpen hoe hersenen werken. Door deze als een machine na te bouwen van modellen.
Met slechts 959 cellen, met inbegrip van 302 neuronen, is het “eenvoudige” wezen een mooi studie object, een worm, hermafrodiet van het geslacht C elegans.

OpenWorm, is een online community project, dat het neurale netwerk van de worm via reverse-engineering C elegans digitaal na te bouwen. “Deze open-source groep bouwt een open-source digitaal platform om de activiteit van het zenuwstelsel te simuleren en, uiteindelijk, van alle aanwezige cellen.”Wie weet lukt het om deze worm van opera te leren genieten?De risico’s

AMELIA is een op AI gebaseerde call center medewerkster, dit is haar eerste taak, maar ze is in staat om nog veel meer te leren.

Amelia, derze cognitieve kenniswerkster, is een virtuele agent die begrijpt wat mensen vragen - ook wat ze voelen - als ze bellen voor service.
Ze zal nooit een dag ziek zijn, ze zal geen lid worden van een vakbond en niet staken, of tijd verspillen op Facebook, Twitter of WhatsApp. Gemaakt door IPsoft, ze leert in een fractie van de tijd die een mens er voor nodig zou hebben een nieuwe taak of nieuw onderwerp. Het sterke punt is natuurlijk dat ze haar nieuwe taak in 20 talen kan uitvoeren . Implementeer haar wereldwijd en 250 miljoen mensen kunnen op zoek gaan naar een nieuwe baan.


Autonome moordmachines. Meer dan 50 landen zijn deze aan het ontwikkelen de zogenaamde "slagveld robots". Het meest gewild, zijn robots die de "zelf de kill beslissing“ kunnen maken. Zonder dat er nog een mens aan te pas komt. Onderzoek naar autonome slagveld robots en drones worden gefinancierd in veel landen, waaronder: De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, China, India, Rusland en Israël.

WerkgelegenheidAi en robotisering hebben al veel werkeenheid gekost en het einde daarvan is nog lang niet in zicht. Een groot deel van de banen zullen verdwijnen, maar dat betekend ook dat een grote deel van de consumenten “verdwijnt”. Een kip en het Ei probleem…

"Zij die weten, doen. Zij die begrijpen, onderwijzen. "- Aristoteles

2023  Hans Huijsing Blog  
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd