leren in het E-landschap...

Web apps

In de begin fase van de App productie was Native de enige optie

Wel was er direct in de begin tijd van de iPad een ontwikkeling om digitale tijdschriften te gaan maken en verkopen via de AppStore. De firma Woodwing was een van de eerste, er was een reeks plug-ins voor het opmaak programma InDesign gemaakt en via een via hun tijdschriften workflow systeem, was het mogelijk om een tijdschrift opgemaakt in InDesign om te zetten naar een Native App. Deze omzettingen noemen we ook wel cross-compiling: wat er eigenlijk gebeurt is dat een vrijwel naakte app, waar in een web-browser is opgenomen wordt gevuld met een hoeveelheid: HTML5, CSS3 en JavaScript misschien vergezeld van een XML manifest. Dit is de basis voor de zogenaamde WebApps..

.

Voor het maken heb je dan niet de niet direct de skills van een programmeur nodig, maar je hebt de skills nodig van een webdesigner. Je maakt een voor mobile geschikte website gebaseerd op HTML5, CSS3 en JavaScript en als deze goed bevonden is wordt deze mini website door de Cros Compiler gehaald, die gebruik maakt van de de SDK van het betreffende systeem, Voordeel is dat met één en dezelfde broncode, voor diverse mobiele operating systemen verschillende apps gemaakt kunnen worden. Met Native apps is dit onmogelijk, omdat voor ieder systeem een eigen programmeer framework en programmeertaal gebruikt moet worden en voor Mac moet er op een Mac ontwikkeld worden en voor Mobile Windows moet er op Windos ontwikkeld worden.

Een bekende Open Source Cross Compiler is PhoneGap


Het bedrijf Nitobi heeft PhoneGap oorspronkelijk ontwikkeld en is al snel door Adobe overgenomen. Adobe integreerd nu PhoneGap als een SAAS service voor de gebruikers van de creative suite. Vanuit Dreamweaver kan er nu vrij gemakkelijk een App gemaakt worden met deze PhoneGap SAAS oplossing. Voor e-learning content creatie is de koppeling met het programma Captivate 7 een hele interresante optie. E-learning modules kunnen nu rechtstreeks omgezet worden tot Web Apps. Deze kunnen dan in de AppStores van Apple en de PlayStore van Google worden verkocht.

Het zelfde PhoneGap is nog steeds als Open Source versie beschikbaar, onder twee verschillende namen: PhoneGap & Apache Cordova via een SAAS oplossing kan bij www.phonegap.com een online omzetting plaatsvinden, vergelijkbaar met Adobe PhoneGap Build. 'Achter de schermen is het de zelfde club die dit ook voor Adobe doet' alleen nu voor een doelgroep die geen gebruik maakt van de Adobe Creative Suite. Helemaal nieuw is dat het open source project nu onder de naam: Apache Cordova via de Apache organisatie gedownload kan worden. Deze kan op een Apple Macintosh of Windows 'maar op een Windows machine kunnen geen IOS apps gemaakt worden' machine geïnstalleerd worden en in combinatie met de juiste SDK kunnen native Apps gemaakt worden met HTML5, CSS en JavaScript aan de basis. Het is wat meer gedoe, omdat er toch wat zaken uitgezocht moeten worden en de bediening vindt plaats met een command-line interface 'CLI'.

2023  Hans Huijsing Blog  
DMC Firewall is a Joomla Security extension!