leren in het E-landschap...

Content Creatie

Met dit onderwerp kom je al snel in een vat vol tegenstrijdigheden terecht. Bijvoorbeeld welke eisen, mogelijkheden en vormgeving worden er belangrijk gevonden. Als we het uiteindelijk product en het platvorm waarop de e-learning wordt gepresenteerd als uitgangspunt gaan nemen, dan moet je snel diverse keuzes maken. Het uitvoerapparaat, kan veel beperkingen opleveren, was het nog niet zolang geleden de discussie op welke resolutie een ontwerp moest worden gemaakt. Tegenwoordig komen we al snel terecht op het gegeven dat de e-learning ook op smart phones en op tablets gebruikt moet kunnen worden. Mobile first is tegenwoordig in de webdesign een veel gebruikte begrip, dit betekend dat het ontwerp responsive moet zijn, de vormgeving wordt met HTML5 technieken gedaan, o.a. met CSS3 er wordt gebruik gemaakt van media-queries, waarmee de vormgeving aan de 'viewport' grootte van het apparaat kan worden aangepast en de vormgeving kan ook reageren op portrait of landscape houding van het gebruikte apparaat. Een andere aanpak is adaptive, met een script wordt het type apparaat uitgevraagd en via een database wordt gekeken in welke categorie dit apparaat valt en er wordt een van de aanwezige Style Sheets gekozen, die het best bij het apparaat past.

Sinds Steven Jobs, op alle IOS apparaten: iPad's, iPhones, iPod,s Adobe Flash in de ban heeft gedaan, wordt het een moeilijke keus om de juiste e-learning content creatie tools te kiezen. Van uitgevers, waar ik trainingen verzorg over het onderwerp ePub, is iPad het belangrijkste apparaat, dat de meeste omzet genereert. Android komt dan pas op de tweede plaats, uitgaande van deze wat simplistische marktverkenning is het gebruik van Adobe Flash inmiddels uit de boze. Adobe zelf is inmiddels gestopt met het onderhoud en de verspreiding van de mobile Flash player, dus ook op Android werkt het niet meer. Adobe positioneert Flash inmiddels als een high-end tool voor de vervaardiging van games.

De meeste e-learning content creatie tools werken met Flash, wel wordt er door allen met man en macht aan gewerkt, om HTML5 ready te zijn of te worden, maar de invulling van de verschillende leveranciers is nogal verschillend. Kun je bijvoorbeeld je reeds gemaakte content, op Flash gebaseerd gemakkelijk omzetten of moet alles opnieuw geproduceerd worden?

Het ideaal beeld voor de toekomst...

  • Geen Flash
  • Geen Fixed Layout
  • Responsive of Adaptive Layout
  • m-learning ready
  • Tin Can Api

Als je dit allemaal wil, dan blijft er weinig keus over, eigenlijk uitsluitend zelf HTML5 gaan coderen en met een SCORM packager de SCORM objecten maken. Het risico dat ik onzin vertel is natuurlijk groot, uiteraard heb ik geen ervaring met alle content creatie software, ik werk momenteel met E-Doceo een fraaie collectie e-learning modulen en een LMS, dat als SAAS software wordt vermarkt. Echter op dit moment sterk Flash georiënteerd.
Captivate is de andere tool, waar ik ervaring mee heb opgedaan, deze tool is beduidend verder in het Flash vaarwel zeggen, maar is ook nog lang niet responsive of adaptive. Als dat gewenst is op dit moment vanuit mijn ervaring HTML, CSS3 en JavaScript gebruiken en in Dreamweaver of een andere HTML editor coderen dit is waarschijnlijk de enige flexibele weg waar alle nieuwe opties toe zijn te passen. De assessments moeten dan buiten de leer units gehouden worden, maar als onderdeel van het LMS in een toets poel worden geplaatst.
Bij LMS'en Moodle en Dokeos is dit standaard functionaliteit.


Om een lang verhaal kort te maken, de ideale wereld bestaat niet...

 

2022  Hans Huijsing Blog  
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd