leren in het E-landschap...

EPUB2

Het maken van EPUB hoeft geen 'rocketscience' te zijn, zeker als het epub2, betreft met een 'vloeibare layout'. Inmiddels zijn er al gigantisch veel titels op deze manier gepubliceerd. Voor de uitgever spelen wel een aantal lastige zaken mee, de prijs voor een EPUB moet anders zijn als voor een gedrukt exemplaar. De kosten van het drukken zijn er natuurlijk niet, echter de schrijver moet toch ook nog steeds beloond worden voor zijn geleverde prestatie. Via welke kanalen en geschikt voor welke devices gaat deze uitgever zijn EPUB's verspreiden? Eigenlijk hebben de Nederlandse uitgevers het wel goed voor elkaar, in principe werd het gedrukte boek al jaar en dag via het CB 'centraal boekenhuis' verspreidt en dit gebeurt nu ook weer met de EPUB's. De uitgever geeft aan via welke kanalen er verspreid moet gaan worden bijvoorbeeld: de Apple iBookstore of Amazon, Bol, Ako, Bruna, Kobo, Managementboek en vele anderen.

Een vervelende kant aan de handel in EPUB's is het kopieer gedrag, wij Nederlanders houden van koopjes en gratis. Dus in veel gevallen wordt er een e-reader aangeschaft en wel 0 EPUB's want iedereen heeft wel een kennisje met een USB stick met 20.000 titels en voor de meer avontuurlijkere onder ons zijn er natuurlijk de BitTorrent peer to peer netwerken. Uitgevers kunnen nu hun EPUB's beveiligen tegen piraterij en illegaal kopiëren met een DRM 'digital rights management' systeem. Adobe DRM is de belangrijke speler in het DRM gebeuren en ook Apple heeft een eigen DRM FairPlay is de DRM technologie van Apple. Watermerk DRM is een andere techniek, deze EPUBS kun je wel kopiëren echter het watermerk zorgt ervoor dat je aankoop is 'gemerkt' met jouw gegevens. Het is geen kopieer-beveiliging. Een boek met ePub DRM kun je dus zonder problemen lezen op een ander type e-reader. Maar voor iedere beveilging is wel een methode te vinden om deze op te heffen. Google maar eens op DRM en je zult meer informatie vinden om een DRM te verwijderen, dan informatie hoe een DRM in een EPUB aan te brengen.


Het EPUB2 formaat is gebaseerd op het Open Publication Structure (OPS), het Open Packaging Format (OPF) en het Open Container Format (OCF). De informatie over deze standaarden is te vinden op de site van: http://idpf.org/ het International Digital Publishing Forum (IDPF). De EPUB is gebaseerd op XML en XHTML technieken en is op verschillende manieren te produceren.

Bijvoorbeeld:

  • Via een plugin in Word 'niet aan te bevelen'.
  • Via XHTML 'bij voorkeur ook niet met Word gemaakt' en deze importeren in een programma als Sigil.
  • Via export uit een pagina opmaak applicatie als Adobe InDesign of QuarkXpress.

Amazon, in de US een mega grote speler in de EPUB markt gebruikt een eigen EPUB formaat het MOBI formaat en het nieuwe KF8 (Amazon Kindle) formaat. Het EPUB2 formaat laat zich wel goed converteren naar MOBI, echter in Nederland is Amazon niet zo'n grote speler. Belangrijke zaken om toe te voegen is een inhoudsopgave, een cover, een een ISBN nummer en de meta data over de auteur en de rechten en zoekwoorden. Afbeeldingen die geplaatst worden tussen de tekst, moeten aan de tekst verankert zijn. Paginanummering heeft geen enkel zin, omdat op ieder leesapparaat met een ander beeldscherm formaat de tekst weer anders opgebouwd wordt, vandaar de term vloeibare layout. In grote lijnen zijn er twee soorten readers te koop, de e-inkt readers die met een zwart-wit schermpje werken, zonder achtergrondverlichting en Pads en telefoons met een LCD schermpje met achtergrondverlichting. Voor het lezen van EPUB2 boeken, maakt het niet zoveel uit, de functionaliteiten die in een roman aanwezig moeten zijn werken op beide apparaten. Anders wordt het als je EPUB3 met een fixed layout op verschillende readers wilt lezen en als daar video of audio aan toegevoegd is, dan wordt het niets met de E-ink readers, die zijn hier niet geschikt voor. Eigenlijk is de iBook reader op de Apple iPad toonaangevend voor wat er allemaal mogelijk is. In principe staat het hele EPUB3 gebeuren nog in de kinderschoenen.

 

2023  Hans Huijsing Blog  
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd