leren in het E-landschap...

MOOC

MOOC is de afkorting van de Marine Onder Officieren Club in den Helder

Maar in de context van deze blog betekent de afkorting van MOOC: Massive Open Online Course. MOOC een cursus die gedistribueerd wordt over het internet. Het is een cursus die in principe gratis is, zoals zoveel zaken op het internet. Dit maakt het verdien model voor organisatie's wel complexer. Het is te vergelijke met de 'aftakeling' van dagbladen, de dagbladen proberen hun papieren versie op identieke wijze op het internet te plaatsen, met het zelfde verdienmodel, abonnees en adverteerders. Helaas gaat die vlieger niet op. Hoe zou Google het doen? Of FaceBook? In een nieuwe wereld waar nieuwe verdienmodellen ontstaan. In 2011, was de Massachusetts Institute of Technology (MIT) OpenCourseWare (OCW) de eerste organisatie die doormiddel van MOOC universitaire bronnen beschikbaar maakte. In 2012, namen MIT en de Harvard universiteit een speerpunt positie in met het edX initiatief voor de promotie van MOOCs. Inmiddels is in Nederland door de UVA en de OpenU ook een aantal MOOC's succesvol gestart.

De MOOC hoeft niet als een geheel via een LMS gedistribueerd te worden, de lesmaterialen kunnen her en der over het internet verspreid staan.

Foto's op Flikcr of Picasa, Video op Youtube of Vimeo, Powerpoint presentaties op Slideshare, Prezi's op Prezi Agenda's Mail Social Media, Wiki,s om de syllabus te vervangen etc. Via een dashboard kun je een dergelijke MOOC opzetten, voorbeelden van deze dashboards zijn: Netvibes, Course Builder van Google, Open MOOC en LearnDash. Ook zijn er een aantal MOOC-providers gestart, Cousera, Udacity en Edx, deze MOOC-providers bieden ook een groot aantal cursussen aan over diverse onderwerpen.

Nog een link naar een artikelen reeks over het opzetten van een MOOC.


 

2023  Hans Huijsing Blog  
DMC Firewall is a Joomla Security extension!