leren in het E-landschap...

Native Apps

Sinds Apple de deuren van de iTune store opende, spreken wij niet meer over software applicaties maar over App's. De Apps waren eerst voor de mobiele apparatuur, maar inmiddels wordt ook de software voor de bureau machines via de Apple Appstore verkocht. Google kent inmiddels de PlayStore met de Android Apps. Er is een tegenstelling hoe programmeurs in de wereld van Windows software opereren, zij kunnen voor de productie van Windows software werken met diverse programmeertalen en software frameworks. Apple had altijd een veel meer gesloten structuur van werken, als je wilt programmeren voor Apple kun je alle software benodigd om programma's te schrijven gratis downloaden bij Apple. Wel de restrictie dat er maar een programmeertaal gebruikt mag worden en dat is objective C. En natuurlijk maar één software framework Xcode en de Apple IOS SDK.

 


De mindere mate van vrijheid heeft ook zijn goede kanten, immers minder oude software, die tegen heug en meug moet blijven draaien in een nieuw besturingssysteem en relatief weinig last van virussen en aanverwante zaken. Ook zojuist heeft Apple deze filosofie weer toegepast, alle gebruikers kunnen uit de Apple App store het nieuwe OSX Maverick besturingssysteem voor de Apple Macintosh gebruikers gratis installeren. Voordeel voor Apple is dat de meeste klanten direct weer op het laatste en zelfde niveau software zitten. Om nu Apps te gaan maken voor IOS apparatuur 'iPad's, iPhones en iPod's', kun je gratis de Xcode en de iOS SDK software downloaden, deze toolkit is zowel noodzakelijk om native in objective C te programmeren, voor het maken van zogenaamde Web Apps, heb je uitsluitend de SDK nodig. Voor het maken van IOS apps zul je over een Apple Macintosh computer moeten beschikken met de nieuwste versie van OSX Maverick. Voor een Windos of Linux machine bestaat deze software niet.

Een native App voor iOS wordt dus geprogrammeerd in de programmeertaal objective C. Native Android Apps worden met een andere programmeertaal geschreven, Java in combinatie met XML is hier de keus, echter wel met de mogelijkheid om wat C++ te integreren. Ook Google kent voor de Android developers een uitgebreide toolkit om Apps Te gaan maken een Android SDK, en developers plug-in voor het Eclips Java framework. Sinds kort heeft Google de Android studio een eigen framework beschikbaar gesteld.

Dit is allemaal voor de 'die hard' programmeurs, ik heb zelf wel diverse formele programmeer en script talen geleerd en in mijn cursussen webdesign wordt uiteraard JavaScript en PHP gebruikt, maar ik reken mijzelf niet tot de categorie programmeurs.

In alle gevallen moet er een lidmaatschap aangegaan worden bijvoorbeeld met de iOS Developer Program's van Apple, of van Android of Windows om apps in de verschillende winkels te krijgen en per organisatie is er altijd wel een verdeling van de bruto verkoop, bijvoorbeeld 30% voor Apple en 70% voor de uitgever.

 

 

2021  Hans Huijsing Blog  
Our website is protected by DMC Firewall!