leren in het E-landschap...

Open Source versus Closed Source

Introductie

Om een beter begrip tussen open source en closed source 'proprietary' software te krijgen zijn er een aantal thema's, die een systeemkeuze bepalen.
Zelf ben ik van mening dat software gereedschap is en als het gereedschap niet geschikt is voor de job, boeit het mij niet of het open source of closed source is.
Open source wordt zeker in de wereld van het Internet veel toegepast.
Denk aan Linux servers, MySQL databases, Apache webservers, PHP en honderden CMS, LMS en webshops worden dagelijks in de real world toegepast.

De belangrijkste thema's:

  • Kosten
  • Service en ondersteuning
  • Innovatie
  • Bruikbaarheid
  • Veiligheid

Open Source Software
Open source software kan worden gedefinieerd als software die onder een licentie-
overeenkomst wordt gebracht, die het mogelijk maakt de broncode te delen en dan ook
bekeken en gewijzigd worden door andere gebruikers en organisaties.

Kosten
Open source software is gratis . Dit is natuurlijk heel aantrekkelijk, mits er binnen de eigen organisatie de mogelijkheden zijn om zelf te implementeren , te trainen en ondersteuning te bieden.

De licenties die er zijn voor Open Source:

GNU General Public License

De GNU General Public Licence (GPL) is waarschijnlijk een van de meest gebruikte licenties voor open source projecten. De GPL subsidies staan garant voor een brede waaier van rechten voor ontwikkelaars die aan open-source projecten werken. Kortom, het stelt gebruikers in staat om legaal kopiëren, te verspreiden en wijzigingen aan de software aan te brengen.

BSD-licentie

BSD licenties vertegenwoordigen een familie van tolerante vrije software licenties die minder beperkingen op de distributie hebben, in vergelijking met andere vrije software licenties zoals de GNU General Public License. Er zijn verschillende versies van de licentie twee versies zijn belangrijk: de nieuwe BSD-licentie / Modified BSD-licentie, en de vereenvoudigd BSD-licentie / FreeBSD Licentie. Beide zijn geverifieerd als GPL-compatibele vrije software licenties, en zijn door het Open Source Initiative geaccepteerd als open source licenties.

MIT License

De MIT-licentie is de kortste en waarschijnlijk uitgebreidste van alle populaire open-source licenties. De voorwaarden zijn veel toleranter dan de meeste andere licenties.

Apache-licentie

De Apache License, versie 2.0, kent een aantal rechten toe aan ontwikkelaars. Deze rechten worden toegepast op zowel auteursrechten als op octrooien. Omdat sommige licenties alleen kunnen worden toegepast op auteursrechten en niet patenten, zou deze flexibiliteit een duidelijke factor in de keuze voor een licentie van een patent ontwikkelaar zijn.

Creative Commons

Creative Commons (CC) licenties zijn geen open-source licenties, maar ze worden vaak gebruikt voor het design van projecten. Een grote verscheidenheid van CC-licenties beschikbaar is.


Open source software maakt door de vrijheid van de gebruikers een snelle innovatie door.
Dus  flexibiliteit om de software aan te passen, zonder beperking en als een applicatie populair is en een plug-in structuur kent, zullen tientallen plug-in ontwikkelaars zich op de uitbreidingen van deze applicatie storten.

Bruikbaarheid
Open source software wordt soms bekritiseerd vanwege zijn gebrek aan bruikbaarheid, Open source software is over het algemeen developer-centric. Hoewel er ook bijzonder professionele ontwikkeltrajecten lopen, waar sprake is van een ontwikkelpad en structuur waarbinnen ontwikkeld wordt.

Closed Source Software
Closed source software kan worden gedefinieerd als proprietary software waarvan de rechte verkocht worden onder een licentieovereenkomst voor geautoriseerde gebruikers met deze gekochte licentie van onbeperkte of beperkte gebruiksduur. Meestal moet er per gebruiker een licentie overeenkomst aangeschaft worden. Als software gekocht wordt betekent dit niet dat je eigenaar wordt van de software, het betekend slechts dat je een gebruikslicentie hebt gekocht.

Service en ondersteuning
Proprietary software providers bieden voortdurende ondersteuning aan gebruikers, een belangrijk verkoopargument zeker voor gebruikers zonder technische kennis. Als de handleiding niet afdoende is, of als een gebruiker een probleem ervaart met de software, is er een directe aanspreekpunt in te schakelen voor hulp. Er is een zekere vermindering van het risico uitgevoerd met eigen software omdat de gebruikers werken met bedrijven die levensvatbaar zijn.

Innovatie
Proprietary software leveranciers moeten investeren in R & D om regelmatig nieuwe producten en upgrades te kunnen bieden. Wel is de het innovatievermogen erg afhankelijk van de schaalgrootte en de financiele slagkracht van een leverancier. Bij een kleine leverancier kan de innovatie al in het gedrang komen als die ene briljante programmeur opstapt, om elders te gaan werken.

Bruikbaarheid
Bij de vervaardiging van proprietary software laat men gewoonlijk een usability expert testen , en de software is gewoonlijk gericht op een specifieke doelgroep en dus toegesneden. Dan is de usability over het algemeen vrij hoog. Daarnaast zijn veelal gedetailleerde handleidingen en gidsen aanwezig. Dit maakt trainen een stuk simpeler en de leercurve minder stijl.

Veiligheid
Proprietary software wordt gezien als veiliger omdat het wordt ontwikkeld in een beheerst milieu door een geconcentreerde team met een gemeenschappelijke richting.
Bovendien kan de broncode uitsluitend bewerkt worden door het eigen team alleen, en is zwaar gecontroleerd, waardoor het risico van achterdeur Trojans en het verminderen van fouten of problemen met de software beduidend minder is.
 

2023  Hans Huijsing Blog  
DMC Firewall is a Joomla Security extension!