leren in het E-landschap...

Over Mij

Na de lagere school en het 7e leerjaar naar de Grafische School Amsterdam, 'toen nog geen grafisch Lycea' hier heb ik een tweetal vakopleidingen gedaan: lithofotograaf en fotolithograaf, voor de onoplettende lezer lijkt dit één beroep, echter in werkelijkheid zijn dit toch wel twee werelden, de lithofotografie 'leerlingen' werden geselecteerd op basis van zeer nauwkeurig kunnen werken en een vaste hand dit is een voorwaarde om dit vak te kunnen uitoefenen.

De fotolithograaf is een retoucheur die met behulp van penselen en pennetjes en diverse mens onvriendelijk chemicaliën de films retoucheerde die de lithofotograaf in de donkere kamer vervaardigde. Dit alles om uiteindelijk drukplaten en drukwerk te kunnen maken.

Mijn leermeester stamde nog uit de tijd dat de Verkade plaatjes op steen werden getekend en tijdens de opleiding werd er een beeld geschetst dat de lithograaf in driedelig kostuum in een rijtuig naar het werk ging, ik heb dat helaas niet meer mee mogen maken. Langzaam werden reproductie camera's en vergrotingsapparaten vervangen door high-end drum scanners en -opmaaksystemen, deze systemen, die vele miljoenen 'guldens' aan investering vroegen en per saldo minder konden als tegenwoordig met een laptopje mogelijk is.

Verkade plaatjes op steen heb ik niet getekend, wel heb ik de lithografie gedaan voor een facsimile reproductie van De History of the American Birds, dit bij mijn eerste werkgever waar ik leerling was 'Litho Zwanenburg'.

In 1971-72 the first complete edition of Audubon’s great work, The Birds of America, was published in Amsterdam, the Netherlands, using the original folio copy sold by Audubon to the Teyler museum in the early 1800’s. This project was supervised by an international panel of noted ornithologists and Audubon experts.

These prints are exact facsimiles of the world-famous Double Elephant Edition of The Birds of America, published by John J. Audubon over a period of 12 years in Edinburgh, Scotland, and London, England. It is sometimes referred to as the Second Edition of Audubon’s birds.

De losse proefdrukken worden nog regelmatig te koop aangeboden voor behoorlijke prijzen en dan zullen we het over het origineel maar niet hebben, dit werd dagelijks opgehaald en weggebracht en opgeborgen in een bankkluis.

Na mij opleiding heb ik gewerkt bij een breed scala aan lithografische bedrijven van de Warmoesstraat in Amsterdam, tot in Breda en zelfs nog een poosje bij Philips Phonogram te Baarn, dat was nog in de tijd dat er nog van die grote zwarte vinyl pannenkoeken werden gemaakt, en die moesten natuurlijk in een mooie gedrukte hoes.

In de avonduren mavo en atheneum gedaan, om vervolgens in 1982 in Veenendaal in het beroepsonderwijs te gaan. Eerst als docent reproductiefotografie en micromontage. Later werd dit wat wij tegenwoordig kennen als 'Desktop Publishing'. Uiteraard evolueerde het werk mee in deze richting en vele cursussen 'PhotoShop, Illustrator, InDesign en Adobe Acrobat' zijn dan ook door mij gegeven. In de avond uren een 2e-graad onderwijsbevoegdheid behaald bij het PTH 'Pedagogisch Technische Hogeschool te Amsterdam'. In de techniek verder ontwikkeld, 'Colormanagement, FotoSpectraalmeting en ISO 12647 drukwerk' gerelateerde trainingen verzorgd. Een viertal vakboeken geschreven, die door uitgeverij Nijgh Versluis op de markt zijn gebracht.

Nu had ik een jaar of tien geleden al zo'n gevoel dat het uiteindelijk met drukwerk minder zou gaan worden en heb mij toen gespecialiseerd in Webdesign en sinds de komst van de Ipad ook in digitale tijdschriften. 'k had al een Ipad via grijze import uit Amerika, toen de meeste mensen in Nederland nog niet van het bestaan af wisten'. Ook met het vervaardigen van tijdschriften op de Ipad, was ik als een van de eerste van de partij, met software van de firma WoodWing. In de rol van consultant ook een aantal jaren lid geweest van twee NEN normcommissies 'grafische machines TC 130' en 'Papier en pulp TC6' . In deze commissies mee mogen stemmen over een breed scala aan ISO normen.

E-learning is voor mij een zijsprong geweest, naast het lesgeven. Toen bij het GOC de behoefte aan e-learning ontstond, ben ik vanaf het eerste uur er bij betrokken geweest, handig om er iemand bij te hebben, die verstand heeft van webdesign, onderwijskunde en die ook nog materie deskundig is. De eerste stap was het uittesten van verschillende systemen en een paar pilot modules maken. De systemen waarmee is proefgedraaid waren: 'Dokeos en Moodle' en na een lange selectie periode, waarin ik ook in de selectie commissie mocht deelnemen is er na een grote reeks prachtige demo's door leveranciers, een keus gemaakt voor het Franse systeem E-doceo. Dit zijn een aantal modules, bestaande uit: het LMS, content productie tools, rapid learning content creëren, e-learning content volgens script te creëren, blended learning-opleidingen beheren, management tools en dat allemaal als SAAS software in de 'Franse' Cloud. De eerste cursus PhotoShop is inmiddels klaar, ik heb in deze cursus een flink aandeel gehad in de content productie en als materie deskundige. De productie is gemaakt met ECMG van E-doceo.

Daarnaast is er nog eindeloos getest om software simulaties, te gaan maken in Adobe Captivate, waar cursussen voor zijn gevolgd, maatwerk voor is geprogrammeerd, echter door te veel incompatibiliteit's problemen heeft dit de eindstreep niet gehaald. Wel heeft dit tot gevolg gehad, dat ik Captivate ben gaan waarderen, met name de mate waarin er HTML5 content gemaakt kan worden en de compatibiliteit met de overige Adobe software, waar ik jaren les mee heb heb gegeven, dat is dus voor mij heel prettig.

Nu na de deconfiture van het trainigscentrum van het landelijk kenniscentrum, voor de creatieve industrie 'alle vaste trainers/consultants zijn bij de huidige reorganisatie boventallig verklaard plus nog een subtantieel aantal collega's in andere functie's' ben ik dus op zoek naar een nieuwe uitdaging zo als dat zo mooi klinkt op de vele LinkedIn profielen.

Ik ben getrouwd met Rina, en druk met een aantal hobby's, ik doe al weer sinds 1977 aan sportduiken en ook hier vier ik mijn didactische driften bot op mijn mede leden van de duikvereniging waar ik lid van ben en als 2* duikinstructeur optreedt. Tevens hebben wij een zeiljacht 'LaMariposa', waarmee we de Nederlandse wateren onveilig maken.
 

2023  Hans Huijsing Blog  
DMC Firewall is a Joomla Security extension!