leren in het E-landschap...

iBooks & iBookAuthor

Het maken van een fixed layout EPUB is bepaald nog geen eenvoudige zaak. Waarom zouden we eigenlijk een fixed layout EPUB willen? Non-fictie boeken; kookboeken, schoolboeken, gebruikershandleidingen, fotografieboeken, etc. zijn niet te vergelijken met romans, waar de vormgeving veel eenvoudiger is. Volstaat bij veel romans de een kolom-opmaak die zich vloeibaar gedraagt, afhankelijk van het apparaat, waarmee het gelezen wordt.
De opmaak van non-fictie heeft veelal een meer complexe opmaak, met meerdere kolommen, artwork en foto's met bijschriften en een vaste hoogte en breedte. Dit betekent dan ook dat voor verschillende apparaten een aangepaste versie moet worden gemaakt. Eigenlijk de enige aanpak, die werkte was de productie van tijdschriften in het folio formaat, gemaakt met de Adobe digital publishing suite 'DPS'. Hiermee wodt van een tijdschrift opgemaakt in InDesign een folio bestand gemaakt, dat in de Adobe Cloud het mogelijk maakt om een tijdschrift te transformeren naar een native app, die in de verschillende App stores als een single edition of als een kiosk app verkocht kan worden. Nadeel van het systeem is dt er nogal wat kosten aan verbonden zijn, zowel Bij Adobe. Om een tijdschrift te produceren zijn de kosten €362 voor een single edition en voor een professional edition, waarmee meerdere tijdschriften voor meerdere platvormen gecreëerd kunnen worden is een bijdrage van € 4260 per jaar gewenst. Er bestaat ook nog een enterprise edition, waar van de prijs niet meer vermeld wordt op de site van Adobe. Tevens zijn er nog fulfillment vergoedingen per issue en uiteraard de 30% van Apple. Mits er voldoende omzet is kan deze werkmethode een goede keus zijn.

De afgelopen jaren ben ik bij een tweetal seminars voor educatieve uitgevers geweest van Apple Nederland, in het schitterende Hirsgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam. Apple wil een enorme push geven aan de ontwikkeling van digital text books, voor het onderwijs. Het grootschalig op de educatieve markt brengen van de iPad ligt hier aan ten grondslag. Bij het eerste seminar was de veel gehoorde kreet, daar maak je dan gewoon een app van, echter in het onderwijs is het programmeren van apps niet direct standaard core business. Tijdens dit seminar werd dan ook de klacht geuit dat er geen goede tools waren om een digitaal boek te kunnen vervaardigen. Bij de tweede bijeenkomst echter had Apple goed geluisterd, inmiddels was er nieuwe software om op kinderlijk eenvoudige manier prachtige fixed layout iBooks te maken.

Ibooks Author is de tool, waarmee dit kan, gratis te downloaden van de Apple Mac Store. Het draait natuurlijk niet op een Windows of Linux PC, echter dat mag de pret niet drukken. Als een School of een opleidingsinstituut de lesstof digitaal aan wil bieden kan dat via de iBookstore ook kan via iTunes U verspreid worden als een onderdeel van een cursus, waar ook diverse ander materialen aan toegevoegd worden.

                         

Als je boeken in de iBookstore wilt verkopen, moet je een Amerikaans tax-ID bij de Amerikaanse Belastingdienst aanvragen en je moet rekening houden met de EULA 'End User License Agreement'. Een boek mag u niet via andere kanalen verkopen als via de iBookstore in de .ibooks-structuur gemaakt met iBooks Author. Het mag wel in een andere structuur 'PFD of EPUB' verkocht worden via andere kanalen of de eigen website. Het bestandsformaat van iBooks Author is eigenlijk gebaseerd op de EPUB2 echter met een boel toevoegingen van Apple, die uitsluitend functioneren in de reader app iBooks voor de iPad. Op alle andere platvormen werkt dit niet en het is ook niet compatibel met EPUB3, waar Apple niet op wilde wachten.

 

2023  Hans Huijsing Blog  
DMC Firewall is a Joomla Security extension!