leren in het E-landschap...

SCORM

  • Sharable

Sharable betekent dat een SCORM object, in veel gevallen een e-learning module, door alle SCORM compatibele systemen wordt begrepen en afspeelbaar zijn.

Vergelijk het met een DVD, we verbazen ons er nauwelijks over dat een DVD in vrijwel iedere DVD speler afspeelt. Voor het DVD tijdperk hadden we de video systemen: VHS, Betamax & VCC2000. Videobanden van diverse systemen waren dus absoluut niet uitwisselbaar.

Het doel van SCORM is dus ' een bestandsformaat', gebaseerd op diverse beschikbare technieken. Bijvoorbeeld de ZIP datacompressie methode, en een manifest, beschreven in het XML formaat.

 

  • Content

De content: de lessen, assessments, video, audio etc. Ook hier wordt gebruik gemaakt van beschikbare technologie. De content objecten zijn technisch gezien standaard WEB technologieën; HTML, CSS, JavaScript, Flash etc.

 

  • Object Reference Model

Zorgt er voor dat objecten 'leerunits of modules' relaties met elkaar hebben en dat er tracking plaats vindt op het gedrag en de resultaten van de lerende.

Deze resultaten kunnen verzameld worden in het LMS en samengevoegd worden tot een rapport.

Voor een deel automatiseert dit de taken van een docent, wel zal er altijd nog een analyse moeten plaatsvinden

 

Het voordeel van een dergelijke standaard is dat een organisatie bijvoorbeeld een module Nederlandse taal, of agressie beheersing voor UWV werknemers kant en klaar kan inkopen en in het eigen LMS aanbieden.

 

Het SCORM formaat is een standaard gespecificeerd door het ADL 'Advanced Distributed Learning Initiative' wat weer voortkomt het 'Office of the United States of Defense'.

De vergelijking is te maken met het DARPA netwerk, wat wij tegenwoordig kennen als het internet.

 

De SCORM standaard kent een aantal versies:

  • SCORM 1.1

  • SCORM 1.2

  • SCORM 2004

 

De datum van de laatste versie geeft al aan dat dit al weer aardig gedateerd is, in de IT wereld als er een decade voorbij is dan spreken we al snel over het stenen tijdperk. De nieuwe variant op SCORM is er inmiddels ook al, maar wordt nog niet door alle LMS leveranciers ondersteund de Tin Can Api.

 

 

Een aantal interessante links:

 

http://scorm.com/scorm-explained/scorm-resources/

 

 

 

Een leuke video, die mooi geanimeerd laat zien wat SCORM is.

 

2022  Hans Huijsing Blog  
Our website is protected by DMC Firewall!